Oesterman Oesters feest Oesterproeverij bruiloft beurs bedrijfsfeest catering cateraar oesterman huren oesters openen

De liefde van Bojana, finalist Masterchef 2014, voor oesters!

Mijn liefde voor oesters was niet liefde op eerste gezicht. Nee, helemaal niet! Ik ben opgeroeid in het landelijke Servie, die ver van de zee is en waar woord oesters alleen in de buitenlandse romans voor dames voorkwam (althans, in de tijdperk van comunisme en mijn jeugd).

Eenmaal in Nederland hoorde ik met enige regelmaat over oesters, maar als arme studente in Delft had ik net genoeg voor boordje spaghetti met rode saus.

Fast forward een paar jaar later, na een aantal jaar gewerkt te hebben, zat ik weer in schoolbanken voor mijn MBA (master of business administration) in het prachtige Franse stadje Fontainebleau, vlakbij Parijs. Mijn eerste ontmoeting met oesters gebeurde daar, in de stad van licht. Maar, waarschijnlijk was de plek niet goed gekozen en de oesters die ik toen proefde smaakten taai en glibberig. Ik weet nog dat ik dacht: zijn dit die beroemde oesters??? Ik kon prima zonder.

Tot ik naar Sydney ging en een vriend daar woonde me prachtisch dwong om naar een klein, onopvallend restaurantje te gaan op de prachtige Bondi beach, en een bordje Sydney rock oysters te proeven. Ik wist niet wat me overkwam! Juicy, ziltig en zoet, helemaal niet zoals de herrinering die ik aan de Parijse oesters had. Dat was start van een groote liefde en een nieuwe food verslaving.

Sindsdien, overal in de wereld dat ik was, was ik op zoek naar de oesters. Proeven, vergelijken, genieten. Soms was het geweldig, en soms teleurstellend, ja, het is net eten, en van een goede bron is het lekker, als je pech hebt is het minder.

Maar ik wilde verder, ik wilde leren om zelf oesters open te maken en te bereiden. Wat klungelig geoefend op vakantie in Normandie (ah die seafood daar, don´t get me started!), geexarimenteerd met dressings, en met bereidingen. Van puur en rauw, tot licht gestoomd, tot gegrilled en gefrituurd, ik heb alles geprobeerd. Zelf een mayonnaise gemaakt, waar oesters in verwerkt zijn. Tijdens een dagstage in de Amsterdamse restaurant van Ron Gastrobar ontelbare oesters opengemaakt en omgedraaid (want zo zie je ze als gast van hun mooiste kant).

De laatste chapter in mijn oester love story kwam toen ik Zilt en Zalig tegen lijf liep, op de Taste of Amsterdam, net nadat de Masterchef Holland opnames waren afgelopen. Een man die groep van meer dan 30 man om zich heen had verzameld, en ze allemaal wist te boeien met zijn verhalen over oesters, terwijl hij ze met de lichtsnelheid opende voor de volgende gelukkige in de rij.

En toen had ik even mazzel: of ik met hem op de foto wilde, voor zijn dochters die fan van Masterchef waren. Een zo kwam ik, om de rij van oesterwachtende heen bij de oesterman, en kreeg ik natuurlijk gelijk een paar oesters in mijn handen gedrukt. Oh, die zaligheid! En ziltheid! Ik ben in een hap fan geworden van Marcus en Silvana, van Zilt en Zalig oesters. En mijn favoriet: sublieme, zoete Kys Marine.

En zo, als je denkt niet van oesters te houden, give it another try. En als je Marcus op een van de vele markten in het land tegen komt, give zijn oesters zeker a try, je zult versteld zijn en mogelijk veslaafd weglopen, net als ik.

Bojana

Finalist Masterchef 2014

Neem een kijkje op de site van Bojana!

http://www.bojanaflavors.com/